torstai 9. heinäkuuta 2015

Vesi ei ole helteiden yksinoikeus

Nyt on ahkeraa päivittelyä, mutta voi olla että tähän tulee tauko (tai sitten ei) koska olen paraikaa bussissa matkalla Turkuun, jossa vietän salamoivat puolitoista viikkoa. Palaan siis sopivasti aloittamaan uuden rupeamani maanantaina 20. päivä! Jännä yhteensattumako? Ehkei. Mutta nyt, koska ulkona alkoi sopivasti satamaan ja tänään uutisoitiin siitä kuinka päivän pitäisi olla koko kesän myrskyisin.. Päätin kirjoittaa vedestä. Tosin ei tämä se syy ollut vaan se että tänään lankesin ja kävin vaa'alla ja mokoma näytti kaksi kiloa enemmän kuin viime viikolla. Missä syy? No minäpä kerron.


Tänään en käynyt lenkillä, mutta aamukahvini kanssa lueskelin vähän netin ihmeellistä elämää. Törmäsin keskusteluun, jossa puitiin sitä "lihottaako liikunta" ja mikä on veden osuus tässä asiassa. Tosiasiahan on että ei, liikunta ei todellakaan lihota vaan turvottaa; varsinkin kun aloitat liikunnan, lihaksillasi menee jonkin aikaa tottua yksinkertaisesti siihen että niitä taas käytetään. Tämän takia neste kertyy lihasten ympärille ja nämä "liikakilot liikunnasta" ilmestyvät kuvioon. Ne eivät ole läskiä vaan vettä, ja ne haihtuvat parissa kolmessa päivässä. Ja kun ne haihtuvat, huomaat laihtuneesi jos jatkoit terveellisesti syömistä ja liikkumista etkä masentunut näistä piilokiloista.

Itse tosiaan olen aloittelemassa tuota juoksemista, joka tässä vaiheessa on lähinnä hölkkäpyrähdyksiä kävelylenkin ohessa koska en muuta vielä jaksa. Olen nyt viikon verran juoksennellut pitkin metsiä ja se tuntuu kyllä jaloissa.. ja näkyi siellä vaa'alla. Uskon että kun seuraavan kerran pääsen tuona kohtalon maanantaina vaa'alle, se näyttää taas normaalimpaa painoani.


Mutta sitten päästäänkin siihen yhteen laihduttajan kolmesta tärkeimmästä kaverista; veteen. Veden kanssa on sama juttu kuin energiankin kanssa; jos elimistö ei saa sitä tarpeeksi, se alkaa säästämään sitä ja kerryttää sitä kehoon. Tällöin syntyy turvotusta ja sen myötä noita piilokiloja, jotka eivät ole rasvaa mutta näkyvät vaa'assa. Energian kanssa on sama juttu; jos keho ei saa tarpeeksi kaloreita kulutettavaksi, se alkaa pitämään kiinni kaikesta siitä vähästä mitä saa; eli säästöö sen jenkkakahvoihin, pyllyyn tai reisiin. Syntyy kiloja, jotka ovat ihan ehtaa tavaraa eivätkä suinkaan "piilokiloja". Kannattaa siis tutustua termiin "energiavaje" ja ottaa se tosissaan.

Mutta vesi! Ihmisen olisi saatava nestettä kehoonsa 1-2 litraa päivässä. Laihduttajalle suositellaan 1-2 litraa vettä päivässä ja käsittääkseni kaiken muun nesteen lisäksi. Ja! Jottei elämä kävisi liian helpoksi, olisi tämän lisäksi juotava myos ½-1 litraa vettä jokaista liikuntatuntia kohti. Eli laihduttajan olisi ahdettava napaansa n. 3 litraa vettä per päivä! Ja sitten tänään laskeskelin että mistäs minä päiväni nesteen saan ja kuinka paljon.. Enkä ollut uskoa laskujani. Juon päivässä 2 kuppia kahvia, 1-2 lasia maitoa ja mahdollisesti 2 desiä mehua jos teen smoothien. Eli se tekee 10 desiä eli yhden litran. Surullista!

Tänään päätinkin siis että kun aloitan tämän uuden rupeamani, alan myös tarkkailla veden juontiani. Se tarkoittaa että juon kaksi kannullista vettä päivässä + puoli litraa lenkin aikana ja toiset puoli litraa lenkin jälkeen. Tämä tekee siis kolme litraa. Kirjoittelen vesipäivityksiäkin sitten aina välillä, jotta varmasti pysyn tavoitteessa!


Miksi vettä siis kannattaa juoda? Koska kun keho saa tarpeeksi nestettä päivässä, se ei koe tarpeelliseksi varastoida sitä jolloin turha turvotus laskee. Lisäämällä veden juontia, saattaa hyvinkin pudottaa pari kolmekin kiloa painostaan vain juomalla vettä! Riippuen tietysti ihmisestä ja kaikesta muustakin mutta noin ajatuksena. Mutta jos aloittaa juomaan kilojen tippumisen toivossa, ei sitä tietenkään voi lopettaa koska kun keho ei sitten saakkaan enää nestettä tarpeeksi.. Turvotus palaa.
Ja ei, vedellä ei korvata mitään aterioita. En ole se ihminen, joka ylistää vettä maasta taivaisiin ja sitten joku hönö alkaa juomaan vain vettä eikä syö mitään. Se ei ole terveellistä, koska vedessä ei yksinkertaisesti ole kaloreita. Ja ihminen tarvitsee kaloreita. Kirjoitan vaikka seuraavan merkinnän kalorivajeesta oman tietämykseni mukaan niin ehkä joku hoksaa missä dieetit menee vikaan.

Mutta tällä kertaa ei muuta! Juokaa vettä ihmiset, koska keho tykkää ja samoin se pelätty peilikuva!

ps. jättäkää kommenttia tekstin perään tai sitten tohon oikean reunan chattiin. Olisi kiva kuulla mitä mieltä jengi tästä blogista on! Teitä lukijoita kuitenkin pyörii siellä ruudun takana, nään teidät tilastoista..

pps. Muistutan vielä että vaikka ulkona sataisi ja olisi kurjaa, sitä vettä pitää silti juoda. Se ei ole helteiden yksinoikeus että "nyt kun on kuuma, pitää juoda paljon".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti